Hotels in fashion island

Hotels in fashion island

Met de term ‘borstbeen’ oftewel ‘sternum’ wordt het bot bedoeld waaraan je sleutelbeenderen en “ware ribben” verankerd zijn. Je kunt je borstbeen voelen als je op het midden van je borst duwt. Achter het borstbeen bevinden zich op de eerste plaats je hart en longen, en daarnaast allerhande beenderen, spieren, bloedvaten, zenuwen en aanhechtingen.

Let op: Als de pijn zich niet in het midden van je borst manifesteert maar meer aan de zijkant, dan kan spreekt men ook wel van ‘pijn in de ribben’.

Oorzaken van pijn in je borstbeen

Omdat zich talloze organen en weefsels achter je borstbeen bevinden, kan pijn nabij het borstbeen allerlei mogelijke oorzaken hebben… Van een onschuldig kwaaltje tot een levensbedreigende aandoening. Hieronder vind je een opsomming van 5 aannemelijke oorzaken van pijn nabij je borstbeen…

1. Pijn in borstbeen door hartaandoening

Het hart bevindt zich in het midden van je borstkas, ietwat richting je linker ribben. Omdat je hart vlakbij je borstbeen zit, is het niet gek dat hartklachten pijn nabij het sternum kunnen veroorzaken. Hoewel de pijn die je ervaart niet écht van het borstbeen afkomstig is, kan een hartaandoening wel worden ervaren als pijn aan je borstbeen. De belangrijkste hartklachten- en kwalen die pijn rond je sternum kunnen veroorzaken, zijn:

 • Hartritmestoornis: afwijkende patronen in je hartslag
 • Hartaanval/hartinfarct: afsterven van de hartspier
 • Angina pectoris: pijn op de borst vanwege vernauwde kransslagader
 • Pericarditis: ontsteking van hartzakje
 • Aorta-dissectie: beschadiging van grote lichaamsslagader

Pijn aan het hart wordt nagenoeg altijd midden op het borstbeen gevoeld. Lichamelijke inspanning en/of emotie versterkt veelal de pijn in je borstbeen vanwege een hart-gerelateerde oorzaak.

2. Longen kunnen pijn nabij sternum veroorzaken

Pijn achter het borstbeen wordt in veel gevallen veroorzaakt door een long-gerelateerde aandoening. Net als het hart bevinden namelijk ook de longen zich direct achter het sternum. Het is daarom zeker niet gek als longklachten als pijn op het borstbeen worden geïnterpreteerd. Enkele voorbeelden van longklachten die pijn nabij het sternum teweeg kunnen brengen zijn als volgt:

 • Long-embolie: obstructie van longslagader
 • Astma: chronische ontsteking van luchtwegen
 • Long(vlies)ontsteking: infectie van long(vlies)
 • COPD: chronische bronchitis & longemfyseem
 • Klaplong: stapeling van vrije lucht in borstholte
 • Ademhalingsallergieën: mijten, pollen, huisdieren e.a.
 • Hyperventilatie: te veel/vaak/snel ademhalen

Pijn rondom je borstbeen die vanuit je longen ontstaat, wordt veelal erger bij het hoesten, kuchen en in- en uitademen. In veel gevallen is medicatie nodig om de luchtwegen beter te doen functioneren

3. Pijn nabij je borstbeen vanwege je maag…

Je maag bevindt zich voor veruit het grootste deel direct onder je borstbeen. Toch kan pijn rond je sternum gerelateerd zijn aan maagklachten, want je slokdarm loopt achter het borstbeen van je mond naar je maag. Zodoende kan pijn rond je borstbeen één van de volgende maag-gerelateerde oorzaken hebben:

 • Reflux-klachten: oprispingen & brandend maagzuur
 • Slokdarmontsteking: meestal door zuurbranden
 • Maagontsteking, maagzweer, maagbreuk & maagperforatie
 • Achalasie: zenuwbeschadiging binnen je spijsverteringskanaal
 • Vergiftiging: door lood, koolmonoxide, alcohol, nicotine e.a.
 • Kanker: maagkanker & slokdarmkanker

Als je pijn rondom je borstbeen ervaart die vanuit de maag ontstaat, dan worden de klachten doorgaans erger tijdens of na het eten. Pijnstillers, maagzuurremmers of maagbeschermers kunnen in sommige gevallen uitkomst bieden.

4. Syndroom van Tietze kan pijn in borstbeen veroorzaken

Het ‘Syndroom van Tietze’ en ‘costochondritis’ zijn vormen van ontstekingsreuma die nauw aan elkaar verwant zijn. Over beide aandoeningen bestaat nog veel onduidelijkheid. Aan je borstbeen zijn ribben verankerd middels stukken kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor flexibiliteit van je ribbenkast, waardoor je kunt ademhalen. Tietze en costochondritis zijn vormen van reumatische kraakbeenontsteking die hevige pijn nabij het borstbeen teweeg kunnen brengen.

Pijn in het borstbeen vanwege ontstekingsreuma kan doorgaans worden verlicht met behulp van pijnstillers en/of ontstekingsremmers.

5. Pijn in het borstbeen ten gevolge van ‘pectus’

Pectus oftewel ‘trechterborst’ is een vergroeiing van het borstbeen. Het gaat om aangeboren afwijkingen, waarbij het borstbeen naar binnen of buiten wordt gedrukt door een overschot aan kraakbeen. Men onderscheidt ‘pectus excavatum (PE) en pectus carinatum (PC). Bij PE is de borstkas ingevallen; bij PC is de borstkas uitgepuild. Vaak is er sprake van een subtiele vergroeiing, maar er komen ook extreme misvormingen voor. In veel gevallen van pectus is er tevens sprake van pijnklachten nabij het borstbeen.

Afhankelijk van de mate van vergroeiing kan er een operatieve ingreep nodig zijn om de misvorming, pijnklachten en eventuele gevolgklachten te verhelpen.

Tot slot

Naast bovenstaande 5 oorzaken van pijn in het borstbeen, zijn er nog vele andere mogelijke aanleidingen voor borstbeenklachten. Denk maar eens aan borstvliesontsteking, leveraandoeningen, galklachten (galstenen e.a.), trombose, tuberculose, zenuwaandoeningen en allergieën.

Heb jij weleens pijn nabij je borstbeen? Ben jij al achter de achterliggende oorzaak of nog steeds zoekende? Deel hieronder je ervaring met lotgenoten!

Hotels in fashion island 79
Cortar Fotos Cortar Fotos Online de Graa Fotor
Hotels in fashion island 84
SEI Sistemi Energy : installazione impianti fotovoltaici
Hotels in fashion island 5
Category - PSFK
Hotels in fashion island 52
Fashion Editorial & Stories - Farfetch
Hotels in fashion island 63
Planet Napush(t)eni - powered by XMB - m
Hotels in fashion island 32
1980s Children's Fashion Part of Our Eighties Fashions
Hotels in fashion island 50
Hotels in fashion island 12
Hotels in fashion island 83
Hotels in fashion island 96
Hotels in fashion island 90
Hotels in fashion island 40
Hotels in fashion island 58
Hotels in fashion island 98
Hotels in fashion island 45
Hotels in fashion island 35